Triclima framtidssäkrade Sydnärkehallens kyl- och värmesystem!

Jörgen Rosendahl

maj 1, 2023

Triclima har i nära samarbete med Labkyl stått för all ny vs-teknik när Hallsbergs kommun energieffektiviserade och miljöanpassade Sydnärkehallens system för kyla och värme.

Hjärtat i uppdraget var installationen av en CO2-kylmaskin för istillverkning. CO2-kylmaskinens värmeåtervinning är högeffektiv och värmer inte bara upp vatten och lokaler i ishallen utan också en närliggande fullstor idrottshall och en fotbollsplan för vinterbruk.

Energibesparingen som Hallsbergs kommun gör är betydande och beräknas ligga på ca 25 – 30%. Det motsvarar en besparing på 250.000 kWh per år. 

Huvudman för entreprenaden var Labkyl som genomförde uppdraget tillsammans med Triclima och andra företag inom Installation.se.

Till dagens datum har Triclima i samarbete med Labkyl och de andra företagen inom installation.se installerat DLE-konceptet eller annan CO2-teknik i många ishallar runt om Sverige. 

Inget annat företag eller grupp av företag i Sverige har den erfarenheten och kompetensen när det gäller miljövänliga och energisnåla isanläggningar. 

Triclimas uppdrag i Sydnärkehallen var omfattande: Utöver inkoppling av CO2-kylmaskinen byggdes nya teknikcentraler och fläktrum, nya ledningar drogs för nya funktioner som ett högtempererat värmesystem som bl a går till  entrevärmare, golvvärme i omklädningsrum och till de nyinstallerade radiatorerna i kontor, café och lektionssalar.

I anslutning till Sydnärkehallen finns en fullstor idrottshall som också den hämtar ”gratis” värme och varmvatten från CO2-kylmaskinen. 

En genomtänkt lösning är CO2-kylmaskinens lågvärdiga värme går till den närliggande fotbollsplanen.

Området som hallen är belägen på är vattensjukt och för att förhindra översvämning måste ändå grundvattnet pumpas, efter att det värmts upp fungerar det utmärkt till värmeslingor under fotbollsplanen. En mer ekonomisk uppvärmning av en fotbollsplan för året runt bruk är svår att hitta!

I grunden är det här ett energiprojekt i ordets rätta bemärkelse. Vi var med från början och fick gehör för våra tekniska idéer och vägval. I min värld är alla uppdrag med möjligheter till stora energi- och klimatvinster spännande och det här var ett spännande projekt. Exempelvis hade omklädningsrummen samt hela plan två med café, kontor och lektionssalar direktverkande el. Nu har vi kopplat in ”gratis” vattenburen värme till alla de ytorna. Här kommer kommunen spara stora pengar i energi. Tillsammans med Labkyl och de övriga företagen inom Installation.se har vi förmodligen högst kompetens och störst erfarenhet av att bygga miljövänliga och energieffektiva ishallar i Sverige. De bästa beställarna är de som både behöver både kyla och värme som en ishall, säger Peter Bendel, vd på Triclima.

Liknande Nyheter

Stort uppdrag i nybyggnation åt Reomti Bygg!

Stort uppdrag i nybyggnation åt Reomti Bygg!

Triclima ansvarar för vs-installationerna när fyra, upp till 17 våningar höga flerbostadshus byggs i kv. Oxford (hus Sopranen och Tenoren) samt i kv. Coimbra (hus Alten och Basen) i Hagastaden. Totalt kommer byggnaderna inrymma 263 lägenheter samt faciliteter som gym,...

Vs-entreprenad med spjutspetsteknik!

Vs-entreprenad med spjutspetsteknik!

När ChopChop bygger ny produktionsanläggning i Rosersberg norr om Stockholm är det Triclima som ansvarar för samtliga vs-installationer. Triclima ingår i installation.se och Labkyl har totalentreprenaden för hela installationsuppdraget. ChopChop är Skandinaviens...

Vill du veta allt som Triclima kan fixa? Håll dig uppdaterad. 

Häng med via vårt Nyhetsbrev

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque