Stor ombyggnation under full drift i norra Frescati!

amazinghomes2020

dec 8, 2021

Triclima hade utförandeentreprenaden när Akademiska Hus bytte ut hela köldbärarsystemet i de fem våningar höga Laboratoriehusen D, E och F i norra Frescati.

Triclimas uppdrag var att under full drift byta ut det gamla köldbärarsystemet KB 300 mot ett nytt, vilket krävde provisoriska matningar under hela förloppet. Uppdraget var indelat i två etapper. Den första etappen var en basinstallation.

  • Att den första etappen blev så bra får jag tacka konsulterna från Thyrens och Triclimas installatörer. Båda har med stort engagemang och hög energi gett sig in i projektet. Att genomföra uppdraget utan en enda avstängning är en bedrift. säger Per Ovanmo, projektledare på Akademiska Hus

Under etapp 1 kopplades huvudmatningarna upp på ett provisoriskt system samtidigt som nya schackt togs fram för den nya stammatningen. Nya kulvertrör installerades med preisolerering (PUR skum) samt inbyggd läckageindikator. Syftet med preisoleringen är att hålla energin kvar på rätt ställe under en betydligt fler år än vad vanlig isolering förmår. 

Husens kylcentral byggdes om och försörjningslinjen är provisoriskt flyttad till en annan fastighets kylcentral med redundans.

I etapp 2 fortsatte arbetet högre upp i husen med att koppla över de tidigare anslutna installationerna till de nya stammarna. När detta var utfört demonteras de gamla ledningarna på planen och även de gamla stammarna. Sista etappen avslutades 2022.

Entreprenaden som helhet var komplicerad och krävde planering in i minsta detalj. Sedan är det ingen lätt uppgift att verka i husens trånga utrymmen. Triclima har gjort ett fantastiskt jobb. Det är en superbra entreprenör som håller kvalitetsfanan högt, fortsätter Per Ovanmo.-

Den stora utmaningen med det här projektet var planeringen. Det är hjärngympa på hög nivå. När det gäller bostäder eller kontor går det ofta att stänga av i några timmar men i det här projektet var det full drift 24/7. Vi planerade varje steg, varje anborrning eller blockering flera veckor i förväg, säger Peter Carlén, Vd på Triclima.

Liknande Nyheter

Stort uppdrag i nybyggnation åt Reomti Bygg!

Stort uppdrag i nybyggnation åt Reomti Bygg!

Triclima ansvarar för vs-installationerna när fyra, upp till 17 våningar höga flerbostadshus byggs i kv. Oxford (hus Sopranen och Tenoren) samt i kv. Coimbra (hus Alten och Basen) i Hagastaden. Totalt kommer byggnaderna inrymma 263 lägenheter samt faciliteter som gym,...

Nu byggs Stockholms nya stora kulturscen upp i Gasklocka 2!

Nu byggs Stockholms nya stora kulturscen upp i Gasklocka 2!

Triclima står för både vs- och kylentreprenaden när In3prenör på uppdrag av Stockholm Stad bygger om Gasklocka 2 till en stor kulturscen. Gasklocka 2 i Norra Djurgårdsstaden är ritad av Ferdinand Boberg och stod färdig 1899.   Under 92 år lagrades där gas som därefter...

Vill du veta allt som Triclima kan fixa? Håll dig uppdaterad. 

Häng med via vårt Nyhetsbrev

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque