Lean ger ökad kvalitet, mindre spill, tryggare medarbetare och nöjdare beställare!

Jörgen Rosendahl

apr 28, 2023

Triclima är ett av mycket få företag inom installationsbranschen som satsat fullt ut på Lean-metoden.

Metoden utvecklades av Toyota Production System i Japan på 1950-talet i syfte att öka produktionseffektiviteten. Sedan dess har metoden utvecklats ytterligare och anpassats till olika verksamheter.

För Triclimas del innebar Lean-metoden att hela deras affärsverksamhet numera fokuserar på ökat kundvärde genom att ta bort allt som innebär slöseri: onödiga arbetsmoment, transporter, spill och framför allt väntan. Resultatet ger ökad lönsamhet, bättre beslutsfattande, ökad kommunikation, bättre samarbete och i slutänden nöjda beställare och medarbetare!

-Vi har alltid försökt arbeta systematisk och organiserat vid våra entreprenader. 2019 kom vi i kontakt med konsultföretaget WCM Consulting AB och de berättade för oss om Lean-metoden. Det blev en aha-upplevelse för oss. 2020 bestämde vi oss för att implementera det i företaget fullt ut. Det här är ett ständigt pågående förbättringsarbete. Lean är ett sätt att tänka, att vara förberedd och att kunna se sin egen arbetsinsats och organisation utifrån, säger Peter Bendel, vd på Triclima.

Vägen dit har varit lång och har heller inget slut. Lean-metoden är mer en filosofi med verktygslåda än en slutdestination – man blir helt enkelt aldrig klar utan befinner sig i konstant utveckling. Triclima tar varje dag ett litet steg framåt och varje steg i sig ger ökad avkastning i kvalitet, förbättring och kundnöjdhet.

Arbetet med Lean startade internt för Triclimas ledning och medarbetare med utbildning i form av föreläsningar som varvades med praktiskt arbete. Konsulten från WCM Consulting AB följde med ut på projekt månadsvis för att i praktiken tillsammans med medarbetarna identifiera kommunikation- och förbättringsmöjligheter.

Ett nyckelbegrepp som går igen i många olika sammanhang inom Lean och hos Triclima är visualisering. Det handlar i grunden om kommunikation och transparens. Alla i företaget ska kunna se hur ett projekt ligger till, vad som görs, ska göras och förstå vad olika beslut grundar sig på.

-Jag har jobbat här på Triclima i tolv år och för tre år sedan blev jag introducerad i Lean-metoden. Vi på Triclima har alltid varit effektiva men med Lean har vi blivit ännu effektivare i vårt arbete. Vi har fått upp ögonen för vad planering och bättre struktur medför. Inför ett nytt projekt samlas arbetsgruppen för att planera och se till att alla har samma information. Till etableringen av det nya projektet har vi med oss allt vi behöver från början, rätt material, verktyg, bemanning, ett tids- och arbetsschema på individnivå men också sopsäckar, whiteboard-tavlor och allt annat vi behöver. Tänk hur mycket tid vi sparar bara genom att aldrig behöva åka och hämta eller köpa saker och ting som saknas? Det här låter tekniskt men Lean är också medmänskligt och låter oss ta tillvara den kraft och kompetens vi besitter. Genom att utnyttja Leans verktygslåda växer vi i vår profession och som människor, säger Tim Sjöholm, arbetsledare, Ansvarsmontör på Triclima.

När Triclima idag etablerar sig vid ett nytt projekt är allt packat och klart – allt finns med. De sätter upp whiteboard-tavlor med tydliga tidslinjer och åtgärder. Varje medarbetare kan se vad de och deras arbetskollegor ska arbeta med under dagen och veckan. De signerar sina uppgifter på tavlan när de är klara. Även kritiska installationer skrivs upp. Det gör att alla medarbetare kan agera självständigt om ett problem skulle uppstå.

På Triclimas huvudkontor sitter det andra tavlor som berättar om bl a deras organisationplan för hela företaget

Det är stor skillnad på Triclima och andra vs-företag jag jobbat med genom åren. Deras arbetsmodell är oerhört tydlig och skapar ordning och reda i organisationen och arbetslagen. Uppdragen och arbetsordningen kommuniceras tydligt ut och sedan jobbar alla efter sin plan och den planen respekteras av alla medarbetare. En chef kan säga vad som helst men om inte medarbetarna gör vad de kommit överens om så blir det meningslöst. Jag skulle vilja säga att allt Triclima gör har en mening. Vi blir alla imponerade av deras arbetsflöde, från etableringen vid ett nytt projekt till genomförandet. Det finns ingen väntetid. Allt de behöver är beställt eller finns med och är tillgängligt för uppdraget. Ett projekt kan haverera på så många olika sätt men med Triclima flyter det alltid på. De har ett stort engagemang och en strävan att minimera spill – där finns också förtjänsten i mångt och mycket. Jag som beställare känner mig mycket trygg med deras deltagande i ett uppdrag, säger Jan Lindfors, projektledare på Labkyl

Liknande Nyheter

Stort uppdrag i nybyggnation åt Reomti Bygg!

Stort uppdrag i nybyggnation åt Reomti Bygg!

Triclima ansvarar för vs-installationerna när fyra, upp till 17 våningar höga flerbostadshus byggs i kv. Oxford (hus Sopranen och Tenoren) samt i kv. Coimbra (hus Alten och Basen) i Hagastaden. Totalt kommer byggnaderna inrymma 263 lägenheter samt faciliteter som gym,...

Nu byggs Stockholms nya stora kulturscen upp i Gasklocka 2!

Nu byggs Stockholms nya stora kulturscen upp i Gasklocka 2!

Triclima står för både vs- och kylentreprenaden när In3prenör på uppdrag av Stockholm Stad bygger om Gasklocka 2 till en stor kulturscen. Gasklocka 2 i Norra Djurgårdsstaden är ritad av Ferdinand Boberg och stod färdig 1899.   Under 92 år lagrades där gas som därefter...

Vill du veta allt som Triclima kan fixa? Håll dig uppdaterad. 

Häng med via vårt Nyhetsbrev

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque